Blatina iz Hepoka ide na kineske trpeze

Bez autora
Nov 09 2010

Vinska sorta blatina, koju proizvodi mostarski Hepok, uskoro će se naći i na ogromnom kineskom tržištu! Mostarci su s jednom kineskom kompanijom postigli dogovor o izvozu tako da se već pripremaju za isporuku prvih količina. Ova kompanija ubrzano dolazi do ciljne pozicije i na domaćem tržištu, što je rezultat dobro osmišljenog i pažljivo planiranog plasmana proizvoda. Na tome, međutim, ne žele stati nego za narednu godinu najavljuju dosta ambiciozne planove. Vinograd Željuša, ukupne površine od 456 hektara, bit će tokom cijele naredne godine veliko gradilište. Naime, predstoji instalacija nadzemnog sistema za navodnjavanje i postavljanje betonskih stubova i žica za vinograd. Ako uzmete u obzir da se radi o najvećem vinogradu u BiH, jasno je da će taj posao zahtijevati ogromne ljudske, organizacione i materijalne resurse...

Blatina iz Hepoka ide na kineske trpezeVinska sorta blatina, koju proizvodi mostarski Hepok, uskoro će se naći i na ogromnom kineskom tržištu!
 
Kako je za "Dnevni avaz" izjavio direktor Hepoka Sinan Merzić, Mostarci su s jednom kineskom kompanijom postigli dogovor o izvozu tako da se već pripremaju za isporuku prvih količina.

Ciljna pozicija

Ova kompanija, kako je rekao Merzić, ubrzano dolazi do ciljne pozicije i na domaćem tržištu, što je rezultat dobro osmišljenog i pažljivo planiranog plasmana proizvoda. Na tome, međutim, kako kaže, ne žele stati nego za narednu godinu najavljuju dosta ambiciozne planove.

- Vinograd Željuša, ukupne površine od 456 hektara, bit će tokom cijele naredne godine veliko gradilište. Naime, predstoji nam instalacija nadzemnog sistema za navodnjavanje i postavljanje betonskih stubova i žica za vinograd. 

Ako uzmete u obzir da se radi o najvećem vinogradu u BiH, jasno je da će taj posao zahtijevati ogromne ljudske, organizacione i materijalne resurse - rekao je Merzić.

Veliki kapaciteti

Uz najavu novog zapošljavanja, on je istakao da je Hepok od kada je privatiziran 2008. godine do danas uposlio više od 200 ljudi različitih profesija. Istakao je, međutim, da je najveći problem nedostatak stručnjaka, a posebno iz oblasti tehnologije proizvodnje hrane.  

Govoreći o mogućnostima pogona vinarije, Merzić je podsjetio da linije za punjenje vina i jakih alkoholnih pića u vinariji trenutno imaju kapacitet od skoro 3.000 jedinica gotovog proizvoda na sat, a smještajni kapacitet od skoro 5.000.000 litara vina. 

Sokovi, nektar i džemovi 

Kapacitet nedavno otvorene sokare, s četiri linije za punjenje bezalkoholnih pića, nektara i sokova te s jednom linijom za proizvodnju marmelade i džema, iznosi između 4.000 i 6.000 jedinica gotovog proizvoda na sat. 

Osim linija za punjenje, u fabrici sokova u rad su puštene i tri linije za primarnu preradu voća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik